Vihaiset villakoirat

Vihaiset villakoirat ja kodin muut kutsumattomat ”lemmikit”

posted in: Oma koti 0
Se tunne kun huomaat, että lattialla vilistää taas villakoiria ja vieraita olisi tulossa. Viikonkin aikana niitä kertyy yllättävän paljon puhumattakaan pitemmistä väleistä. Kuinka usein sitten kannattaa ottaa imuri esille? Itse olen huomannut, että viikoittain sitä on näytettävä villakoirille, jotta koti näyttäisi taas siistiltä. - Samalla tulee tarkastettua muutkin paikat, että pysyvät puhtaina ja eipä unohdeta viikkosiivouksen hyvää tuomaa fiilistä kotiin. Se puhtaus ja raikkaus
- aah. Tuntuu että ajatukset kulkevat paremmin kun kotikin on siisti.
Varsinkin kesäaikaan satunnaisille hämähäkeille ei kannata tehdä mitään, mikäli et halua tappaa niitä. Hämähäkit ovat muuten aika hyödyllisiä. Ne käyvät sotaa pölypunkkien kanssa ( jotkut hämislajit saalistavat myös sokeritoukkia) joten jos joskus näet tämän kahdeksan jalkaisen vipeltävän nurkissasi niin anna mennä vain. Sillä on saalistus käynnissä.  Sen sijaan sokeritoukat, nämä hopean väriset, vikkelät otukset eivät ole hyödyllisiä ja niistä kannattaa päästä eroon.  Ne luokitellaan ns. haittaeläimiksi. Pieninä määrinä eli muutamina yksilöinä silloin tällöin nähtynä ei ole suurta haittaa mutta jos huoneistossa alkaa olla kymmeniä yksilöitä niin tilanteeseen kannattaa puuttua sikäli, että lähtee selvittämään mistä toukat tulevat ja miten niitä kannattaa hävittää. Yleensä niitä näkee kylpyhuoneissa joissa on näille otuksille otolliset olosuhteet kosteuden, pimeyden ja lämmön suhteen.
Jauhopukkeihin/matoihin voit törmätä vanhaksi menneissä jauhopusseissa tai elintarvikepussissa joka on huonosti suljettu. Mikäli törmäät näihin, niin jauhoja tai muita elintarvikkeita ei pidä käyttää vaan laita ne roskiin.
Koiperhonen on melkoinen riesa, mikäli sen löytää omasta vaatekaapista. Sen vierailun tunnistaa vaatteista joihin on ilmestynyt pieniä reikiä.  Vaatteet kannattaa tuulettaa ja pestä säännöllisesti sekä huolehtia että vaatekaappikin tulee siivottua säännöllisesti ( pesu, imurointi). Vaatekoista ja niiden toukista pääset eroon käyttämällä vaatteesi saunassa tai talvella pakkasessa.  Jotkut ovat myös hyötyneet (tiettyjen) eteeristen öljyjen käyttämisestä vaatekaapissa.
Mikäli pidät hedelmien syömisestä, olet ehkä joskus törmännyt punaperäisiin pieniin banaanikärpäsiin.  Näistä kannattaa hankkiutua eronn mahdollisimman nopeasti sillä ne lisääntyvät myös yhtä nopeasti.  Netti on täynnä erilaisia keinoja banaanikärpästen tuhoamiseen, mutta mielestäni ja oman kokemukseni pohjalta ennalta ehkäisy on tärkeässä roolissa heti kun näet ensimmäisten banaanikärpästen ilmaantumisesta.  Itse siirrän kaikki hedelmät jääkaapin suojiin omiin pusseihin jolloin pääsen tarkkailemaan missä hedelmissä niitä on. Myös kaikki biojätteet laitan omiin pikku pusseihin sitä mukaan kun biojätettä syntyy. Pöydille en jätä lojumaan mitään happaman tai makean tuoksuista sen takia etteivät banaanikärpäset viehäty niihin.  Mikäli banaanikärpäsiä on useita kymmeniä pörräämässä keittiössä lisään kaiken muun tekemisen rinnalle niille etikka-ansoja, jotka houkuttelevat ne tuoksunsa vuoksi astiaan ja hukuttavat ne. Keittiön tuoksu on hetken aikaa aika, noh, etikkaisen hapan mutta siihen tottuu ja se on todella tehokas keino.

 

Follow Heidi:
Latest posts from

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *