talous tasapainoon

Talouden tasapainotusta

posted in: Oma talous 0

Blogi NYT myös podcastina.
Kuuntele tästä:

 

Joulun jälkeen moni säikähtää pankkitilin saldoa, sillä se voi näyttää paljon paljon vähemmältä kuin oli ajatellut. Siinä mielessä joulun aika on monella tapaa ahdistavaa ja pelottavaakin jos ei ole yhtään kartalla omista menoista. Jos olet esimerkiksi surutta ostellut eri verkkokaupoista ostoksia laskulle tai osamaksulla, etkä ole ajatellut ostojen maksua, voi laskujen määrät ja summat ahdistaa niiden kolahdellessa postilaatikkoon. Laskut kyllä löytävät perille, niiltä ei voi piiloutua eikä kannatakaan. Pahinta mitä voit tehdä on ignoorata ne ja jatkaa entiseen malliin. Jos laskujen saaja ei saa laskuista suoritusta määräajassa, hän laittaa ne perintätoimistolle ja siitä alkaa tie maksuhäiriömerkinnän saamiselle.
Ole rehellinen itsellesi !
Jos olet shoppaillut vailla huolen häivää, on viimeistään nyt hyvä hetki lyödä realiteetit pöytään. Itselleen valehtelemalla et tee muuta kuin hallaa nimenomaan itsellesi. Ota itseäsi niskasta kiinni ja kääri hihat, sillä edessäsi on hetki jota voit myöhemmin muistella ylpeydellä.
Selaa sähköposti ja tulosta tai copy+pastella siirrä kaikki verkkokaupat joissa olet tehnyt ostoksia ja summat sekä eräpäivät exceliin tai wordiin. Voit myös kirjoittaa ne paperille. Etsi itsellesi sopiva tapa. Tärkeintä on kirjata kaikki ylös. Jos olet valinnut osamaksun, niin ota selvää ylimääräisistä kuluista, sillä nekin joudut maksamaan.
Tämä hetki ratkaisee !
Nyt näet tilanteen joka vallitsee tällä hetkellä ! Tämä on hyvin tärkeä askel taloutesi tasapainotuksen suhteen. Älä unohda listasta sitä pienintäkään 15€:n ostosta jonka teit jälkikäteen laskulle. Tässä pitää ottaa huomioon aivan kaikki jotta lista on täydellinen. Myös ystävältä lainatut rahat ! Hänhän haluaa ne joskus periä takaisin, joten älä unohda häntä.
Nyt kun olet saanut kaikki paperille ja nähtävillesi, mieti miksi teit tilaukset /ostokset ? Oliko kaikki ostokset aivan tarpeellisia ? Olisitko voinut miettiä niitä sen sijaan että ostit ne hetken mielijohteesta?
Monesti meitä asiakkaita houkutellaan sellaisilla tarjouksilla kuin kallein tuote -40% alennuksella tai postikulut vain tänään 0€.
Olen nähnyt noita houkutuksia monet kerrat ja joskus olen päätynyt verkkokaupan sivuille norkoilemaan ja katsomaan mitä sieltä löytyy. Jos jotain olen löytänyt, niin mietin ensimmäisenä että tarvitsenko todellakin tuota ja juuri nyt? Hyväksi havaittu konsti on nukkua yön yli sillä seuraavana päivänä mieli voikin olla muuttunut, tai myös vahvistunut siitä että se voikin olla juuri se mitä olen kauan etsinyt.
Toinen kysymys jonka kysyn itseltäni ennen kuin täytän tilauslomaketta on, että onko minulla varaa maksaa se HETI pois verkkopankkitunnuksillani? Jos on niin sitten saatan tehdä tilauksen, mutta jos ei ole niin pistän verkkokaupan kännykkäni pikavalintaan jotta muistan sen sitten kun olen enemmän varoissani.
Mitä olen vuosien varrella oppinut?

Ainakin sen että osamaksulla maksaminen ei kannata ylimääräisten kulujen vuoksi. Ei myöskään sen takia, että maksuihin joutuu sitoutumaan ties kuinka pitkäksi aikaa ja se raha on sen ajan pois muusta käytöstä.
En tee tilausta jos en ole varoissani.
Jos pankkitilini näyttää miinusta, on typerää edes ajatella minkään ostamista lainarahalla. Sen joutuu maksamaan ennen pitkää ja silloin ärsyttää oma malttamattomuus ettei jaksanut odottaa oman rahatilanteen paranemista. Toivon sydämestäni sinulle malttia hankintoihin. Älä osta mitään hetken mielijohteesta vaan nuku yön yli. Aamulla olet viisaampi !
 
Kuva Steve Buissinne Pixabaystä
Follow Heidi:
Latest posts from

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *